Vad man inte ska göra när man designar ett nytt kök?

Har du någonsin undrat vad man inte ska göra när man designar ett kök? Ett nytt kök är en enorm men givande investering för alla hem. Utseende och funktionalitet kommer alltid att ge mervärde till din fastighet. Men en sak du inte vill göra är att glömma de finare detaljerna.

Det är ofta de mest uppenbara sakerna som vi helt enkelt glömmer när vi tänker på kökslayout, till exempel var soporna går eller hur tillgängligt kylskåpet är när du lagar mat.

Ett köks primära funktion är att laga mat, så det måste vara mycket funktionellt. Det är därför viktigt att alltid börja designprocessen med att titta på hur du använder utrymmet när du lagar mat.

Men vem säger att funktionella köksidéer inte kan vara fantastiska? Tack vare smart design, från utrymmesmaximerande U-formade köksidéer till mångsidiga öar, kan våra kök idag vara det bäst klädda rummet i huset.

Vi har fått våra egna tips, men har också bett experter att hjälpa oss. Tillsammans har vi sammanställt en lista med nio saker, att inte göra när du designar ditt dröm kök.

Vad man inte ska göra när man designar ett kök?

Glöm inte diskutrymme

När det gäller att planera ett kök är det ett måste att få ut det mesta av varje tum av användbar yta. Ett mycket vanligt misstag i köksdesign är att inte ha tillräckligt med bänkutrymme att arbeta med.

“Kom ihåg att inkludera tillräckligt med utrymme för att laga mat, visa upp alla dina apparater, diska och eventuellt utrymme för att äta och umgås om det är så du planerar att använda köket”, råder våra köksleverantörerer.

Underskatta aldrig hur mycket lagring du behöver

Planera därefter och avsätt utrymme för varenda sak, från kryddburkar till bestickslådor. Även om frestelsen att fortsätta lägga till i listan kan vara stor, kommer ett tydligt initialt index att hålla dig på rätt spår. Genom att hålla sig till en tydlig plan slipper du också frestelsen att överfylla ditt helt nya kök.

När han tänker utanför boxen igen fortsätter han med att föreslå: ‘För skrymmande föremål bör du också överväga att dra ut hörnförvaring. Designad för att enkelt passa in i skåpen, utdragbar förvaring hjälper till att effektivt förvara föremål och göra dem lätta att komma åt när det behövs.

“Slutligen, glöm inte att utnyttja golvytan genom att överväga en vagn som skapar extra utrymme när du lagar mat, eller som till och med kan användas som en dryckesvagn när du underhåller.” Alla värdefulla överväganden när det kommer till att skapa ett kök som jobbar hårdast för att tillgodose alla dina behov.

Missa inte ventilationen

God ventilation är nyckeln i alla kök, särskilt i ett där du lagar läckra rätter dag ut och dag in. Matlagning, särskilt på hällen, kan lämna kvardröjande lukter som om den inte ventileras kan driva genom hela hemmet. Även om doften av hemlagad mat är utsökt just nu, vill du inte att resten av huset ska lukta och förstöra atmosfären.

Experterna från Vaelia AB råder: ‘Investera i ett ordentligt ventilationssystem som effektivt cirkulerar luft som håller ditt kök rent. Försök att inte satsa på billiga produkter som bara återcirkulerar luftflödet och förbrukar mycket energi. Det finns alltid en lösning som håller ljudnivån och energianvändningen till ett minimum.

Undvik att samla skräp

Det låter helt vanligt, men när det kommer till skräpet, det är den minst glamorösa delen, förbises ofta papperskorgar. Med tanke på att avfall är helt oundvikligt bör det tas med som en prioritet. Ännu mer med tanke på att vi nu kräver separat återvinning, mat och allmän avfallshantering.

Den bästa lösningen är integrerade kärl, eller åtminstone skåp för att dölja fristående kärl. Döljer inte bara förekomsten av avfall, utan hjälper också till att begränsa lukter. När det dedikerade utrymmet inte är tilldelat vid planeringsstadiet är det enda möjliga alternativet en fristående soptunna som kvarstår.

Tack och lov kan du köpa snygga lösningar nu. Men om detta inte var en del av planen kommer det inte att glädja dig när du inser att avfallshanteringen har förbisetts.

Snåla inte på belysning

Liksom de flesta rum är det viktigt att få rätt belysning för både funktionell användning och estetisk look. Att förbereda mat kräver mer direkt, ljusare belysning än en matplats i köket.

Smarta köksbelysningsidéer som spotlights dolda under väggskåp och i taket är fortfarande det mest populära och praktiska valet att använda genomgående. De kan grupperas efter uppgifter och användas med dimmerknappar så att du kan ändra atmosfären på ett ögonblick.

Du kanske också vill överväga sockelbelysning. Remsor som löper längs med basen av ditt skåp kan ge ett subtilt ljus som kommer att lysa upp ditt kök i timmar. Praktiskt om du ska smyga in på ett mellanmål vid midnatt!

För områden i köket där familj och vänner samlas, överväg belysning i vardagsrumsstil. Hängen lägger till en mer fokal ljuskälla och skapar stämning, liksom bordslampor på en skänk.

Overhead-spotlights kan stängas av eller dimmas lågt när du vill att dessa punkt-ljus ska ta fokus.

6 Fråga experten

Ofta är frestelsen att göra gör-det-själv så stor att vi glömmer den expertis som är involverad i att planera alla större hemprojekt. Speciellt med ett kök där komplicerade ledningar, VVS- och ventilationssystem har stor betydelse. Dessa är inte att leka med om du inte vet vad du sysslar med.

Att söka hjälp av registrerade hantverkare kan hjälpa till med planering och projektledning också. Du måste veta när du ska utföra varje steg i arbetet. Det är ingen idé att kakla förrän elektrikerna har varit inne till exempel.

“Om man ser på helheten kan en smart investering i början av projektet visa sig vara mer kostnadseffektiv jämfört med en novis som tar sig an en så komplex uppgift”, förklarar experterna från Vaelia AB. “Det är ingen skam att få lite expertråd, speciellt när man genomför ett stort projekt, som en köksrenovering.”

”Komplicerade ledningar, VVS- eller ventilationssystem får man inte bråka med oprofessionellt. Plus, att ha en registrerad hantverkare att ge en hjälpande hand kan lätta på trycket att tänka på varenda detalj. Om man ser till den större bilden kan en smart investering i början av projektet visa sig vara mer kostnadseffektiv jämfört med en novis som tar sig an en så komplex uppgift.

Tänk på strömförsörjningen

Innan du bestämmer dig för att installera alla dina apparater, tänk på hur du kommer att använda ditt kök när det gäller att få strömförsörjningen på rätt plats. Tänk på ditt arbetsflöde i utrymmet.

Var kommer tekokaren att vara? Finns det en annan kontakt till brödrosten? Är mikrovågsugnen integrerad eller behöver du tilldela utrymme på bänkskivan för denna skrymmande apparat?

Gå inte över din budget

Detta kan låta självklart, men att överskrida budgeten är ett av de vanligaste misstagen som ses vid många husrenoveringar. Vi har alla sett tillräckligt många Grand Designs-avsnitt för att bara alltför väl veta att projektutgifterna kan öka dramatiskt.

Det är ofta den bortglömda faktorn, som ovan, som kan lägga till de höga kostnaderna. Det enklaste sättet att undvika överutgifter är att skapa en inventarielista och se till att den står för både möbler och innehåll.

“Spendera inte pengar på onödiga eller opraktiska föremål som lätt slits och måste bytas ut. Om du till exempel vill ha en bänkskiva i massivt trä, men lagar mycket mat och har små barn som kan skada och fläcka den, kan en bänkskiva med laminat träeffekt vara mer kostnadseffektiv och mer hållbar för dina behov.

Välj rätt design

Hur frestande det än är att gå efter de senaste trenderna, gör din köksdesign till ett mer övervägt val. Undvik att välja en design som sannolikt kommer vara daterad och som gamla nyheter om bara några år. Kök är inte billiga att byta ut. Tänk på detta när du designar ditt dröm kök.

Om du tittar på slantarna men inte vill kompromissa med stilen, är en bra budgetköksidé att måla skåpen själv!