Vi behöver alla regelbundna kontrollpunkter för att pausa och ta ett fågelperspektiv över vad som händer i våra liv. Jag vet att alla inte gillar nyårslöften, men för de av oss som ännu inte är tillräckligt uppmärksamma på att överskrida den 12-månaderskalender som vårt samhälle i allmänhet spårar tiden efter, är starten på ett nytt år ett vackert bra ögonblick för denna typ av reflektion. Jag tycker att det är otroligt välgörande och användbart i slutet av året att reflektera över året som varit (vad som gick bra och vad jag kunde ha gjort bättre) och sedan göra en lista med mål – en blandning av mycket specifika handlingsbara saker tillsammans med bredare, lösare koncept —som jag siktar på att arbeta mot under de kommande 365 dagarna. Och med tanke på att mat är en nödvändig livskälla, är det logiskt för mig att våra kök kan sätta scenen för ett antal åtgärder som påverkar vår livskvalitet och vårt välbefinnande – på djupgående sätt och i små detaljer. Med det är det, nedan är en lista över saker att åstadkomma i ditt hemma kök som är benägna att positivt bidra till ditt liv både inom och utanför vad du äter i år. Du hittar en blandning av dagliga mål, enstaka uppgifter och enkla engångsuppgifter; välj en eller två (eller alla tio, om du är ambitiös) att tillämpa i ditt eget kök och se vad du kan åstadkomma 2022. Man vet aldrig hur stor inverkan ens en till synes liten handling kan ha på året.

1. Slipa dina knivar.

Låt mig vara den första att erkänna att jag är hemsk över att faktiskt göra det här. Men gott folk, det är en riktig sak. Ungefär som du själv slits dina knivar ner med det dagliga ansvaret. Att skiva, tärna, skära, tvätta, förvara löst i en låda (snälla gör inte det om det är möjligt) , bidrar till att dina köksknivars blad gradvis mattas ut. Och även om ett matt blad verkligen är tillräckligt irriterande ur effektivitetssynpunkt, är det också ett verkligt problem ur säkerhetssynpunkt. Du är 99 % mer benägen att skada dig själv med en slö kniv än med en vass (detta är inte en legitim, verifierbar statistik… men jag hittade på det och kände mig väldigt säker på att det förmodligen är någorlunda sant). Om du använder dem regelbundet, bör du slipa dina knivar minst varannan till var tredje månad. Om du antar att du inte har utrustningen för att slipa dina knivar hemma, vilket många hemma kockar inte har, finns det troligen någonstans i stan du kan ta dem för slipning. Många köksbutiker och utomhusbutiker (dvs. platser som säljer jaktknivar) erbjuder knivslipningstjänster.

2. Ta ut soporna.

Dagligen eller varannan dag – till skillnad från bara när du inte kan stoppa in mer skit i påsen. Tanken är att om du avsiktligt tar ut soporna regelbundet, kommer du aldrig mer att komma hem till den där genomträngande ruttnande skräplukten (eller snyfta patetiskt över en trasig soppåse som rinner ut på ditt golv). Vi har alla varit där och det är helt enkelt upprörande i slutet av en lång dag. Detta är särskilt relevanta råd för dem som bor i trängre utrymmen, eftersom starka, illamående dofter tenderar att påverka mer av ditt bostadsutrymme. Jag har anammat denna praxis i min egen rutin för köksunderhåll under de senaste 8 månaderna, och jag kan med ärlig entusiasm säga att det är en liten åtgärd som har haft en märkbart trevlig inverkan

3. Donera från ditt skafferi.

Gå då och då och handla i ditt eget skafferi och fyll en påse med några hyllstabila varor som har funnits där några veckor – som oöppnade förpackningar med pasta, ris, andra spannmål, konserverade bönor etc. – och kör ner till ditt lokala härbärge eller soppkök. När du är där, fråga om det finns något annat du kan hjälpa till med.

4. Konsolidera din obscena samling av felaktiga plastbehållare.

Du vet att du vill. Tiden är inne. Få den situationen under kontroll, det kommer att kännas bra.

5. Använd din vattenkokningstid klokt.

Jag har fått rådet många gånger av många smarta människor att sätta en kastrull med vatten på att koka, när de kommer hem för dagen för att laga middag. För vad du än lagar, finns det en god chans att du behöver det (och om du inte gör det, ingen stor grej, bara att hälla ut) och att koka upp en stor kastrull med vatten tar alltid längre tid än man tror. Och ändå gör jag aldrig det själv. Någonsin, inte ens en gång. Vilket bara beror på att jag är kluven, inte för att det inte är ett bra råd. Men vid de tillfällen då jag behöver en kastrull med vatten som kokar upp, slutar det med att en paus med resten av min matlagning tills det händer. Jag försöker använda denna tid som en liten present för att göra något trevligt för mig själv. Ofta, för mig, är det något som att sträcker sig – ja, som när man gör utfall vid köksbänken. Jag märker att jag fysiskt spänner mig mycket under dagen och jag är dålig på att införliva stretching i min träningsrutin eftersom ”jag har inte tid”, så att hitta små stunder som denna för att lossa upp mina muskler är otroligt hjälpsamt. Även om det inte är fysisk stretching, skulle jag råda dig att ta ditt kokande vatten minuter och använda dem för något du tycker är lugnande och produktivt.

6. Involvera dina barn.

Jag vet att allt går snabbare och enklare när du bara gör det själv, men på kvällarna har du lite mer tid över, rekrytera barnen för att hjälpa till med middagen. Lär dem dina knep, förklara vad vissa ingredienser är och hur man behandlar dem, ha lite kul, visa dem vad ett handfat fullt av smutsig disk betyder i din värld. Köket är det bästa rummet i huset för familjeband, enligt min mening. Dessutom, ju oftare du gör det, desto tidigare kommer de att vara där och visa dig en sak eller två.

7. Ta itu med din gjutjärnssituation.

Detta innebär antingen att du köper dig några kokkärl i gjutjärn i år eller att du rengör och kryddar den utrustning du redan har.

8. Laga mat hemma oftare.

Detta är något av en vag resolution som många sätter i början av ett nytt år, men det verkar som att de som lyckas med det är de som fäster avsiktliga mål till verklighet innan de går vidare. Sätt upp ett mål som är rimligt för ditt hushåll för hur många kvällar i veckan du vill laga middag hemma, jämfört med att gå ut eller ta avhämtning – lägg sedan en berättigad ansträngning för att få det att hända. Få alla i ditt hem ombord och gör det till ett teaminitiativ. För att komma i gång med processen, överväg att ta ledigt hela januari månad från att äta ute, ungefär som en 31-dagars restaurangrengöring. Det är utan tvekan en tuff utmaning, men att börja med ett exceptionellt svårt mål kan vara precis vad du behöver för att du ska lyckas.

9. Laga en ny mat varje månad.

Återigen, att sätta upp ett konkret antal mål kan på allvar förbättra oddsen för att detta faktiskt händer. Att vidga dina matlagningshorisonter kan vara så enkelt som att slänga ett nytt, intressant recept som du hittade när du bläddrade i tidningar på läkarmottagningen till nästa veckas middagssortiment, eller kanske planera ett helgbakningsprojekt för att ta itu med något som verkar skrämmande men fantastiskt, som Babka , eller helvete – prova att laga en grönsak du hatade som barn för att se om du kanske gillar den nu.

Och på den noten, börja laga mer grönsaker i allmänhet.

10. Ha någon ny på middag.

Trots att den är nummer 10 på den här listan rankas den högt på mitt personliga mål lista för 2022. Det kan tyckas superlätt om du är en aktiv underhållare (i så fall kanske ditt mål borde vara att ha någon ny över varje månad), men jag vet att jag tenderar att hålla mig inom en ganska vanlig grupp av middagsfestpartners, och mycket sällan bjuder någon som inte är ”vanlig” över till en avslappnad middag och konversation eller ens bara för en drink och mellanmål efter jobbet. Att ha nya människor över och mata dem är ofta något av en social sträcka för en introvert som mig själv, men det är en som kan löna sig tio gånger om. Att öppna upp sditt hem och bryta bröd är ett utmärkt sätt att främja gemenskap, bygga nya vänskaper, stärka sociala färdigheter, ge dina ögon en paus från telefonens skärm, njuta av hjärnstimulerande samtal och i allmänhet visa intresse för andra ansikten än de du tittar på för majoriteten av dina vakna timmar. För att inte tala om, en middagsinbjudan kan betyda mycket för det nya barnet på kontoret eller paret som nyligen flyttade in bredvid.